Διαλύσεις πλοίων: Το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και ιδιαίτερα...

Διαλύσεις πλοίων: Το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και ιδιαίτερα στο μικρότερο τονάζ

203
Διαλύσεις πλοίων: Το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και ιδιαίτερα στο μικρότερο τονάζ

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Θετικό κλίμα επικράτησε σε όλες τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα με τις τιμές να παρουσιάζουν ανοδική πορεία και τους End Buyers να προσφέρουν για όλους τους τύπους των πλοίων αλλά το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και ιδιαίτερα στο μικρότερο τονάζ.

Το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών κατά $ 20 περίπου το τόνο LDT, ήταν να κλειστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός πλοίων ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πλοίων που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σε τιμές «μικρής» σπέκουλας.

Η Ινδία, ύστερα από μεγάλο διάστημα αποχής και λόγω βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της όπως η σταθεροποίηση της νομισματικής ισοτιμίας στις 62 προς το δολάριο αλλά και η αύξηση των εγχώριων τιμών του σιδήρου κατά $ 20 LDT, επέστρεψε δυναμικά στην αγορά προσπαθώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.

Παράλληλα η πεποίθηση που έχει σχηματιστεί ότι σύντομα θα επιβληθούν φόροι στις εισαγωγές σιδήρου από την Κίνα, προμηνύει ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των προσφερόμενων τιμών.

Στο Μπαγκλαντές, το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα αγοράστηκαν κάποια Capes από τους End Buyers, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές, σε συνδυασμό με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Ιούνιο, αυξάνει τις πιθανότητες για αύξηση του ενδιαφέροντος ώστε να «χτίσουν θέση» καθώς ο κάθε νέος προϋπολογισμός θεωρητικά μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στις διαλύσεις.

Tο Πακιστάν, έχοντας και αυτό εξασφαλίσει έναν αριθμό Capes από τις αρχές του χρόνου, δεν δείχνει ιδιαίτερα σημάδια δραστηριοποίησης, δεδομένου και του γεγονότος ότι τα πλοία που υπάρχουν στην αγορά είναι μικρότερου τονάζ, τα οποία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είναι στις προτεραιότητες του.

Στην Κίνα, το πρόγραμμα της επιχορήγησης των κρατικών εταιρειών συνεχίζεται και η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής σιδήρου ηχεί θετικά στις ανωτέρω αγορές που έχουν πληγεί από τις φθηνές Κινεζικές εξαγωγές.

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 801,289 DWT, εκ των οποίων το 63% (502,510 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 20% (159,660 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 17% (139,119 DWT) Containers.

Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:

✏  Ινδία:  Από $ 370 – $ 390 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Πακιστάν:  Από $ 375 – $ 400 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Μπαγκλαντές:  Από $ 380 – $ 400 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Κίνα:  Από $ 200 – $ 215 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.