
Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, τη σημαντικότερη τέτοια συμφωνία για τη Βρετανία μετά το Brexit, στη σκιά των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία μεταξύ της πέμπτης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου οριστικοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και στόχος της είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο κατά 25,5 δισ. λίρες (περίπου 34 δισ. ευρώ) μέχρι το 2040, με τη φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στις αγορές και τη χαλάρωση των εμπορικών φραγμών.
«Αυτές οι συμφωνίες-ορόσημα θα εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μας και θα είναι καταλύτης για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία και στις δύο οικονομίες μας», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «φιλόδοξη» και «αμοιβαία επωφελή» τη συμφωνία.
Με τη συμφωνία αυτή μειώνονται οι δασμοί σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα και τα τρόφιμα, όπως το αρνί, ο σολομός, οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Θα επιβληθούν ποσοστώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, το 99% των ινδικών εξαγωγών θα επωφεληθούν από μηδενικού δασμούς. Θα υπάρξουν επίσης ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών σε είδη όπως τα υφάσματα, τα υποδήματα, οι πολύτιμοι λίθοι, τα κοσμήματα, τα αλιεύματα και άλλα.
Η Βρετανία έχει συνάψει πολλές εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit όπως με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς επίσης και με τη CPTPP (Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό), στην οποία μετέχουν 12 χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η συμφωνία με την Ινδία είναι η σημαντικότερη που έχει συναφθεί μετά το Brexit, αφού η Βρετανία θα επωφεληθεί από μια γιγαντιαία αγορά 1,4 δισ. κατοίκων. Η Ινδία αναμένεται εξάλλου να γίνει «η τρίτη οικονομία του κόσμου μέσα στην επόμενη τριετία».
Οι εισαγωγές από την Ινδία στη Βρετανία είναι κατά περίπου 33% υψηλότερες από τις βρετανικές εξαγωγές. Η Βρετανία έχει εξάλλου διατηρήσει στενούς οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την πρώην αποικία της και σήμερα 1,9 εκατ. άνθρωποι ινδικής καταγωγής ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η Βρετανία εξάγει στην Ινδία μη σιδηρούχα μεταλλεύματα, γεννήτριες και βιομηχανικά μηχανήματα και εισάγει πετρέλαιο, ενδύματα και φαρμακευτικά προϊόντα.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το 85% των ινδικών δασμών θα μειωθούν στο μηδέν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι δασμοί στα βρετανικά αυτοκίνητα θα περάσουν από το 100% (και πλέον) στο 10%, μέχρι να φτάσουν σε μια αδιευκρίνιστη προς το παρόν ποσόστωση. Όσο για τους φόρους στο ουίσκι και το τζιν, θα μειωθούν από το 150% στο 75% και, μετά τη δεκαετία, στο 40%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ…
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ