To πρώτο σοβαρό εμπόδιο για τις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές;

To πρώτο σοβαρό εμπόδιο για τις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές;

112
To πρώτο σοβαρό εμπόδιο για τις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές;

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις ενδέχεται να μειώσουν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία, προκαλώντας σκοπέλους τόσο στη Μόσχα όσο και στα ινδικά διυλιστήρια.

Ειδικότερα, σε πρόσφατες κυρώσεις με αφορμή τα δύο έτη πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη ρωσική Sovcomflot αλλά και σε 14 επιπλέον δεξαμενόπλοια που είναι συνδεδεμένα με αυτή, αναφέρει το Reuters.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στα διυλιστήρια της Ινδίας, τα οποία θεωρούν ότι ενδέχεται να περιοριστεί σημαντικά η προσφορά πλοίων μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και συνεπώς οι ναύλοι να οδηγηθούν σε περαιτέρω άνοδο, περιορίζοντας την ικανότητα των ρωσικών εμπόρων να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε σύγκριση με το κόστος του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Πηγές του Reuters κάνουν λόγο για πρόταση της Rosneft περί έκπτωσης ύψους $3 έως $3,5 ανά βαρέλι σε σύγκριση με τις τιμές του Ντουμπάι. Η πρόταση αυτή είναι κατά πολύ ακριβότερη για τα ινδικά διυλιστήρια, που επί του παρόντος (και μέχρι τις 31 Μαρτίου) αγοράζουν το ρωσικό αργό σε έκπτωση ύψους $8 έως $9 ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.