Ασκήσεις ισορροπίας για τα bulk carriers

Ασκήσεις ισορροπίας για τα bulk carriers

180
Ασκήσεις ισορροπίας για τα bulk carriers

Τις προοπτικές της αγοράς των bulk carriers αναλύει, μεταξύ άλλων, η SSY σε έκθεσή της.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η εν λόγω έκθεση τονίζει ότι οι βελτιωμένες προοπτικές για την κινεζική ζήτηση χάλυβα δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε αυξημένες διά θαλάσσης ροές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, και πολλά θα εξαρτηθούν από τα επίπεδα ανάπτυξης της εξορυκτικής δυναμικότητας σε χώρες-εξαγωγείς.

Συγχρόνως, η SSY εκτιμά ότι η σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών iron ore της Βραζιλίας και βωξίτη της Γουινέας, που σημειώθηκε πέρυσι, δεν θα διατηρηθεί το 2024. Στη δε Βραζιλία δεν θα επιτευχθούν ξανά οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που σημείωσαν το περασμένο έτος οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της Vale. Σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, οι εισαγωγές της Κίνας ανήλθαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2023, τα οποία δύσκολα θα επαναληφθούν. Οι εκτιμήσεις της SSY για την πορεία των εισαγωγών άνθρακα φέτος είναι νεφελώδεις, με πιο πιθανό το σενάριο να μειωθούν. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι Ινδία και Νοτιοανατολική Ασία θα δώσουν νέα ώθηση στη ζήτηση άνθρακα, το διά θαλάσσης εμπόριο άνθρακα θα παραμείνει στα επίπεδα-ρεκόρ που καταγράφηκαν πέρυσι.

Συνολικά, προσφορά και ζήτηση, εκφρασμένες σε τονομίλια, θα αναπτυχθούν φέτος με ρυθμούς 2,6% και 2,7%, δείγμα ισορροπίας μεταξύ των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς των bulk carriers. Oι εκτιμήσεις για τα Capesizes κάνουν λόγο για αύξηση των τονομιλίων κατά 3,3% και αύξηση της προσφοράς κατά 1,3%. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Panamaxes, με αύξηση της ζήτησης στο 4,7% και ανάπτυξη του στόλου στο 2,7%. Στην περίπτωση των Panamaxes, ένα σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναπτυξιακή πορεία της ζήτησης είναι οι μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από τη Νότια Αμερική. Τέλος, η SSY σημειώνει ότι οι ραγδαία μεταβαλλόμενες εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.