Κόλπος της Γουινέας: Πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα

Κόλπος της Γουινέας: Πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα

60
Κόλπος της Γουινέας: Πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου απόφαση με την οποία ξεκινά η πρωτοβουλία ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ προς στήριξη Δυτικοαφρικανικών χωρών του Κόλπου της Γουινέας, για αρχική διάρκεια δύο ετών. Ενέκρινε επίσης τα σχέδια επιχειρήσεων και αποστολής για τον μη στρατιωτικό και τον στρατιωτικό πυλώνα της πρωτοβουλίας, αντίστοιχα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ στην περιοχή και θα συμβάλει να στηριχθούν η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Τόγκο και το Μπενίν στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό θα το κάνει ενισχύοντας τις ικανότητες των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας των τεσσάρων χωρών της Δυτικής Αφρικής να περιορίσουν και να ανταποκριθούν στις πιέσεις που ασκούν τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες στις βόρειες περιοχές τους.

Επιπλέον, θα προαγάγει το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση στους τομείς της ασφάλειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία εκπονήθηκε σε στενό συντονισμό με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, το Τόγκο και το Μπενίν, η ΕΕ προτείνει εξατομικευμένη στήριξη με βάση τις ανάγκες που προσδιόρισαν και διατύπωσαν οι ίδιες οι τέσσερις χώρες.

Μετά από μια καινοτόμο και ευέλικτη διαδικασία συγκρότησης, η πρωτοβουλία θα συνδυάζει στρατιωτική και μη στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (προβλέπει ομάδες κατάρτισης μικρής διάρκειας ή επισκέπτες εμπειρογνώμονες) συμπληρωματικά προς τα μέτρα συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, όπως αυτά που εγκρίθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Μπενίν (11,75 εκατ. ευρώ) και των ενόπλων δυνάμεων της Γκάνας (8,25 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.