Ερυθρά Θάλασσα: Πυρά Βρετανίας και ΗΠΑ στο Ιράν για τις επιθέσεις σε...

Ερυθρά Θάλασσα: Πυρά Βρετανίας και ΗΠΑ στο Ιράν για τις επιθέσεις σε πλοία

61
Ερυθρά Θάλασσα: Πυρά Βρετανίας και ΗΠΑ στο Ιράν για τις επιθέσεις σε πλοία
Φωτό αρχείου

Tα βέλη τους στο Ιράν για τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσαν πρόσφατα τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική κρατική διοίκηση.

Οι τελευταίες επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, είχαν στόχο τρία εμπορικά πλοία. Η ομάδα Χούθι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον δύο ισραηλινών πλοίων. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παρόμοιων επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην περιοχή, ως απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Τα εν λόγω περιστατικά έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τη ναυσιπλοΐα μέσω μιας σημαντικής θαλάσσιας αρτηρίας που καλύπτει πάνω από το 10% του παγκόσμιου διά θαλάσσης εμπορίου και εκτείνεται από τη Διώρυγα του Σουέζ μέσω του στενού Bab el Mandeb έως τον Κόλπο του Άντεν.

Σε ανακοίνωσή της, η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και υπογράμμισε τη σημασία της Ερυθράς Θάλασσας για το εμπόριο. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στο Ιράν για την υποστήριξη των Χούθι. «Το Ιράν παρέχει εδώ και καιρό στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στους Χούθι και φέρει ευθύνη για τα πρόσφατα περιστατικά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Tην ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι η επίθεση σε τρία πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει «κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτές οι επιθέσεις, ενώ εξαπολύθηκαν από τους Χούθι στην Υεμένη, προωθούνται από το Ιράν».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.