Επένδυση της MOL στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη πυρκαγιών στα πλοία...

Επένδυση της MOL στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη πυρκαγιών στα πλοία της

89
Επένδυση της MOL στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη πυρκαγιών στα πλοία της

Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) πρόκειται να εγκαταστήσει κάμερες και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Captain’s Eye, στα αμπάρια των περισσότερων πλοίων μεταφοράς οχημάτων και κατανάλωσης καυσίμου LNG του στόλου της.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος σε δέκα πλοία τα οποία έχουν ήδη παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθούν από το 2024 και έπειτα, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης του συστήματος και σε άλλα, υπάρχοντα πλοία του στόλου της.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Captain’s Eye στέλνει μια ειδοποίηση στα μέλη του πληρώματος καθώς και στα γραφεία της εταιρείας όταν οι κάμερές του ανιχνεύουν μη φυσιολογικές εικόνες. Αν και όλα τα πλοία μεταφοράς οχημάτων της MOL είναι ήδη εξοπλισμένα με συναγερμούς πυρκαγιάς (ανιχνευτές καπνού), η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει την ταχύτερη ανίχνευση του καπνού, ενώ η ταυτόχρονη προβολή των εικόνων από τα αμπάρια στο πλοίο και στη στεριά θα οδηγήσει σε ταχύτερη απόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τα συστήματα της Captain’s Eye χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανίχνευση μη φυσιολογικών συνθηκών στα μηχανοστάσια και στα καταστρώματα και είναι ήδη εγκατεστημένα σε εμπορικά αλλά και πλοία άλλων κατηγοριών σε όλο τον κόσμο. Η MOL, σε συνεργασία με την Captain’s Eye, διεξήγαγε δοκιμές επίδειξης των δυνατοτήτων του πρωτοποριακού συστήματος ανίχνευσης καπνού στο πλοίο μεταφοράς οχημάτων «ONYX ACE» και, αφότου επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητά του, αποφάσισε να το εγκαταστήσει και σε άλλα πλοία του στόλου της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.