Δυναμική η πορεία των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας

Δυναμική η πορεία των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας

488
Δυναμική η πορεία των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας

Σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου προχώρησαν εντός των τελευταίων ημερών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, με την πορεία τους εντός του 2023 να παραμένει δυναμική.

Εθνική Τράπεζα

Οργανικά κέρδη μετά φόρων ύψους 855 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023 και 346 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο 2023 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετική. Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση — εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής — στην Ευρωζώνη, τον βασικό εμπορικό εταίρο της χώρας, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα συνιστούν αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και την πολιτική δέσμευση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Αυτή η θετική συγκυρία προσελκύει τόσο εγχώριες όσο και ξένες επενδύσεις».

 

Eurobank

Συνολικά καθαρά κέρδη 980 εκατ. στο εννεάμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Eurobank.

Σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το τρίτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και από δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις: Η Eurobank ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα από την οποία το ΤΧΣ αποεπένδυσε. Επίσης, τη συμφωνία αύξησης του ποσοστού μας στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 55%, που ενισχύει περαιτέρω το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Το μακροοικονομικό περιβάλλον και στις τρεις βασικές αγορές μας – Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία – είναι ευνοϊκό, παρά τις αδύναμες επιδόσεις της ευρωζώνης. Η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,3% για το 2023, ενώ προβλέπεται η μεγέθυνσή της να παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο τα επόμενα δύο χρόνια. Οι προοπτικές ανάπτυξης, η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ήταν οι πρωταρχικοί παράγοντες για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο».

 

Τράπεζα Πειραιώς

Στα 577 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο εννεάμηνο του 2023 με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου να φτάνουν στα 277 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,4% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κατά 0,9%. Για το έτος 2023, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η Ελληνική Δημοκρατία επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα και τον τραπεζικό τομέα, στην πορεία σύγκλισης με τις ομόλογες ευρωπαϊκές οικονομίες».

 

Alpha Bank

Ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια δείχνουν τα αποτελέσματα εννεάμηνου του Ομίλου Alpha Bank με τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται (+91,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και να ανέρχονται στα 564,7 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική συνεργασία-ορόσημο της Alpha Bank με την UniCredit έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης στο μήνυμά του που συνοδεύει τα αποτελέσματα της Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Τράπεζάς μας. Μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία». «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαιτέρως θετική υποδοχή αυτής της συμφωνίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρεία αναγνώριση των ωφελειών που θα αποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, ενώ πρόσθεσε πως «η συμφωνία θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους Πελάτες μας, εδραιώνοντας την ηγετική μας θέση».

Η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.