Νεότευκτα VLCCs προσεχώς στον στόλο της Euronav

Νεότευκτα VLCCs προσεχώς στον στόλο της Euronav

246
Νεότευκτα VLCCs προσεχώς στον στόλο της Euronav

Κίνηση επέκτασης του στόλου της γνωστοποίησε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου η, εισηγμένη στα χρηματιστήρια NYSE και Euronext, Euronav Shipmanagement.

Ειδικότερα, η εταιρεία ενεργοποίησε option για τη ναυπήγηση ενός ακόμα VLCC, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε $112,2 εκατ. Η πρώτη παραγγελία είχε τοποθετηθεί τον Αύγουστο του 2023 ενώ και τα δύο πλοία αναμένεται να παραδοθούν το γ’ τρίμηνο του 2026.

Διεθνή ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι τα δύο VLCC που έχει παραγγείλει η Euronav θα ναυπηγηθούν στην Κίνα και δη στο ναυπηγείο Beihai Shipbuilding. Εκτός αυτού, τα πλοία θα είναι σε θέση να μετασκευαστούν μελλοντικά προκειμένου να καταναλώνουν και αμμωνία. Παρόλα αυτά, οι προαναφερθείσες πληροφορίες δεν αναφέρονται στις ανακοινώσεις της Euronav και επομένως παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Παράλληλα, η Euronav αναμένει εντός του 2024 την παράδοση τεσσάρων Suezmax tankers, χωρητικότητας περίπου 157.000 dwt. Εκτός αυτού, η Euronav είναι μία από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που προβαίνει σε παραγγελίες VLCCs. Άλλωστε, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Allied, εντός του έτους έχουν τοποθετηθεί παραγγελίες για την κατασκευή μόλις τριών VLCCs. Συνεπώς, με την παραγγελία της Euronav, τα VLCCs που έχουν παραγγελθεί εντός του 2023 γίνονται τέσσερα, δύο εκ των οποίων θα ναυπηγηθούν για λογαριασμό της.

Η παραγγελία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας, οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας CMB και Frontline ήρθαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας μεταξύ άλλων η Frontline θα αποκτήσει 24 VLCCs της Euronav έναντι $2,35 δισ. Συνεπώς, το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρέασε την Euronav στο να ενεργοποιήσει το option για τη ναυπήγηση ενός επιπλέον VLCC.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.