Η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο ενέργειας τον 21ο αιώνα

Η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο ενέργειας τον 21ο αιώνα

258
Η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο ενέργειας τον 21ο αιώνα

Ιστορία γράφει αυτές τις ημέρες ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, καθώς ήλθε σε συμφωνία με την Pioneer Natural Resources για την εξαγορά της.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες και αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «κύμα» αύξησης των ποσοστών συγκέντρωσης στον κλάδο ενέργειας, υπογραμμίζουν σε δημοσίευμα οι Financial Times. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά την απόκτηση του 100% των μετοχών της Pioneer έναντι $253 ανά μετοχή. Η εν λόγω κίνηση καθιστά την ExxonMobil οδηγό όσον αφορά κοιτάσματα πετρελαίου στο Permian Basin, περιοχή ανάμεσα στις πολιτείες Τέξας και Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, που θεωρείται υπεύθυνη για την ανάδειξη της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου σε κύριο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η παραπάνω κίνηση αντανακλά την επιθυμία της ExxonMobil να συνεχίσει να επενδύει όσον αφορά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, παρά τους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται και τις φωνές που κάνουν έκκληση για αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα. Η στρατηγική αυτή δεν είναι εξίσου έντονη μεταξύ όλων των ενεργειακών κολοσσών. Άλλωστε, η BP στοχεύει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% έως το 2030.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.