Προσεχώς κόντρα Κίνας-ΗΠΑ για φορτία πετρελαίου;

Προσεχώς κόντρα Κίνας-ΗΠΑ για φορτία πετρελαίου;

208
Προσεχώς κόντρα Κίνας-ΗΠΑ για φορτία πετρελαίου;

Με αφορμή την πρόσφατη επάνοδο των ναύλων των πετρελαιοφόρων, έκθεση εστιάζει στους παράγοντες που προκαλούν αισιοδοξία για τη ναυλαγορά των tankers βραχυπρόθεσμα.

Ειδικότερα, η Intermodal σημειώνει ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 349 εκατ. βαρέλια, επίπεδα που συνιστούν χαμηλό 40 ετών. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τις ΗΠΑ ως σημαντικό υποψήφιο οδηγό της ζήτησης για tankers βραχυπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Κίνα, καθώς αναμένεται άνοδος των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου. Οι κυριότερες χώρες «αναχώρησης» των συγκεκριμένων φορτίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Intermodal υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δύνανται να στραφούν στο σαουδαραβικό πετρέλαιο για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα τραβήξει VLCCs στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε άνοδο των τονομιλίων. Στην εξίσωση θα εισέλθει και η Ευρώπη, η οποία θα αρκεστεί σε δεξαμενόπλοια μικρότερου μεγέθους, δεσμεύοντας σε κάθε περίπτωση ποσότητες πετρελαίου.

Η έκθεση καταλήγει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών για φορτία πετρελαίου θα καταστεί σύντομα πραγματικότητα. Όσο για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, η συγκεκριμένη κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των ναύλων και περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.