Αυτονομία στα ύδατα: Τα ηνία στην Ιαπωνία;

Αυτονομία στα ύδατα: Τα ηνία στην Ιαπωνία;

154
Αυτονομία στα ύδατα: Τα ηνία στην Ιαπωνία;

Η ιαπωνική ναυτιλιακή βιομηχανία κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την εμπορευματοποίηση των πλήρως αυτόνομων πλοίων, χάρη στο καινοτόμο έργο με την ονομασία MEGURI2040 Fully Autonomous Ship Project. Η εν λόγω συνεργατική προσπάθεια, την οποία διαχειρίζεται το ‘Ίδρυμα Nippon και περιλαμβάνει 51 εταιρείες στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Designing the Future of Fully Autonomous Ships Plus consortium (DFFAS+), στοχεύει να φέρει την επανάσταση στον κλάδο της ακτοπλοΐας και να ηγηθεί του διεθνούς ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας αυτόνομων πλοίων.

Πλέον το πρόγραμμα προχωρά στο δεύτερο στάδιο της υλοποίησής του, βασιζόμενο στην πρόοδο που σημειώθηκε στο πρώτο στάδιο το οποίο περιλάμβανε την πραγματοποίηση αρκετών θαλάσσιων δοκιμών σε πλοία, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την ετοιμότητα των τεχνολογιών αυτόνομης πλοήγησης.

Το έργο MEGURI2040 Fully Autonomous Ship έχει σκιαγραφήσει τέσσερις πρωταρχικούς στόχους για την επίτευξη της εμπορευματοποίησης πλήρως αυτόνομων πλοίων έως το 2025, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το σχεδιασμό των πλοίων της επόμενης γενιάς τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κλάδο της ακτοπλοΐας και την τυποποίηση των νέων τεχνολογιών αυτόνομης πλοήγησης. Επιπλέον, στόχος του προγράμματος είναι η υιοθέτηση μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας των νέων τεχνολογιών και τέλος η εμπορευματοποίηση ενός συστήματος αυτόνομης πλοήγησης συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος επίγειας παρακολούθησης, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός σχετικού συστήματος πιστοποίησης αλλά και εθνικών κανονισμών για πλήρως αυτόνομα πλοία.

Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι και οι ναυτιλιακοί κολοσσοί MOL, NYK και K Line, ενώ οι στόχοι του έργου ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ο αυξημένος φόρτος εργασίας που παρατηρούνται στον κλάδο της ιαπωνικής ακτοπλοΐας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.