«Γαλάζια Συμφωνία» για τους ωκεανούς: Η πρόταση της UNCTAD

«Γαλάζια Συμφωνία» για τους ωκεανούς: Η πρόταση της UNCTAD

80
«Γαλάζια Συμφωνία» για τους ωκεανούς: Η πρόταση της UNCTAD

Την επιτακτική ανάγκη μιας «Γαλάζιας Συμφωνίας» για την προστασία των ωκεανών σκιαγραφεί με έκθεσή της η UNCTAD.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η οικονομία των ωκεανών εκτιμάται στα $3-6 τρισ. και είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση 3 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως, που βασίζονται στους ωκεανούς τόσο για τη διατροφή τους όσο και για τα εισοδήματά τους. Ωστόσο, επαυξημένες απειλές αναδύονται για τους ωκεανούς, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλιεία, που ουσιαστικά θέτουν φραγμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να «χτίσουν» καινοτόμες και ανθεκτικές οικονομίες.

Η UNCTAD προτείνει, μέσω της «Γαλάζιας Συμφωνίας», περισσότεροι πόροι να διατεθούν σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η καλλιέργεια φυκιών και τα υποκατάστατα πλαστικών. Παράλληλα συνιστάται η χρήση βιώσιμων υλικών, όπως μπαμπού, φλοιών καρύδας και γεωργικών αποβλήτων, για την παραγωγή προϊόντων εναλλακτικών στα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Με την πανδημική κρίση να έχει αναδείξει την ευαλωτότητα ορισμένων τομέων της γαλάζιας οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές ανάκαμψης από περιόδους κρίσης, δίνοντας επίσης έμφαση στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, επιτακτική είναι η ανάγκη, κατά την UNCTAD, επικύρωσης της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.