Ο απόηχος της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS

Ο απόηχος της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS

315
Ο απόηχος της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS

Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS μαζί με τη χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Την ίδια ώρα, ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μίας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Ντροπή για την Ελβετία»

Ούτε ο Τύπος, ούτε οι Ελβετοί πολιτικοί σχολιάζουν με μετριοπάθεια τη συγχώνευση, η οποία δημιουργεί μία υπερ-τράπεζα και δημιουργεί ερωτηματικά για το μέγεθός της στη Ελβετία και για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης δεξιάς Τιερί Μπούρκχαρτ μιλάει για «ντροπή για την Ελβετία» και χαρακτηρίζει την χθεσινή ημέρα «μαύρη ημέρα για την χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας και για ολόκληρη την Ελβετία».

Για την εφημερίδα Tribune de Genève, πρόκειται για ένα «κοινωνικό (για την απασχόληση), οικονομικό (για την υπόληψη της χώρας) μπάχαλο και πολιτικό όνειδος για την ηγεσία που καθυστέρησε υπερβολικά για να αντιδράσει».

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που καταγγέλλουν την βραδύτητα στον εντοπισμό των κινδύνων και στην αντίδραση, από το κόμμα των Πράσινων Φιλελευθέρων μέχρι τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Le Temps.

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, αφού η κυβέρνηση μίλησε για την εθνικοποίηση ως μόνη εναλλακτική σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την UBS.

Η αντίδραση διεθνών δυνάμεων

Η ανησυχία των χωρών είναι πασιφανής, καθώς σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματά τους είναι ανθεκτικά και ασφαλή. Η ανησυχία τους είναι πλήρως δικαιολογημένη, δεδομένου του πόσο εύκολο είναι για μία τράπεζα να βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία σε περίπτωση που πανικοβληθούν καταθέτες και επενδυτές.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές και κερδοφόρες και έχουν καλή ρευστότητα και κεφαλαιακές θέσεις, ενώ χαιρέτισε τις κινήσεις της Ελβετίας αναφορικά με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Η Credit Suisse υπόσχεται να καταβάλει μπόνους

Οι εργαζόμενοι της Credit Suisse θα λάβουν τα μπόνους τους και τις αυξήσεις τους κανονικά παρά τις εξελίξεις υποσχέθηκε η Credit Suisse, λίγο μετά την εξαγορά της από τη UBS.

Και ποια είναι η θέση της UBS σε όλα αυτά;

Η UBS προσέρχεται σε αυτόν τον αναγκαστικό γάμο σφύζοντας από υγεία -κατά το 2022 είχε κερδοφορία 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων – και έχοντας εφαρμόσει μία δοκιμασμένη πλέον στρατηγική. Όμως, η συγχώνευση δεν είναι ακίνδυνη για τον τραπεζικό κολοσσό της Ζυρίχης.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και σημαντικά ρίσκα», δήλωσε ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, που τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αξιολογούν την UBS θα αλλάξει σημαντικά.

Η Union des Banques Suisses ήταν το νούμερο 1 παγκοσμίως στην διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αλλά από αυτήν τη συγχώνευση θα γεννηθεί ένας μαστόδοντας στον τομέα με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων.

Οι αγορές σήμερα

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψαν ανάκαμψη από τις πτώσεις που σημειώθηκαν τις πρώτες ώρες της ημέρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι κάποιες από τις ανησυχίες των επενδυτών έχουν κατευναστεί.

Η μετοχή της UBS η οποία είχε καταγράψει πτώση 14% ανέκαμψε πλήρως και νωρίς το απόγευμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα κατά 2,2% υψηλότερα έναντι της Παρασκευής.

Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα κατρακύλησαν σήμερα μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη του ελβετικού κράτους, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο.

Η πτώση που κατεγράφη το πρωί της Δευτέρας αποδόθηκε στο γεγονός ότι η προσοχή των επενδυτών μετατοπίστηκε στο μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν ορισμένοι ομολογιούχοι της Credit Suisse μετά την εξαγορά από την UBS, το οποίο προστέθηκε στις ανησυχίες για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως της μετάδοσης, της εύθραυστης κατάστασης των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και των προκλήσεων για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μετά από τον τραπεζικό πανικό εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και δύο παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από τις Αρχές, αυτό το πρόβλημα δεν φεύγει, αντίθετα έχει γίνει παγκόσμιο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Jones Trading.

«Τα δημοσιεύματα ότι η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse θα μεγεθύνει πιθανόν τα προβλήματα, μετατοπίζοντάς τα στην UBS», πρόσθεσε.

Με βάση τη συμφωνία, οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να μηδενισθεί η αξία ομολόγων additional tier 1 (AT1) της Credit Suisse, τα οποία είχαν ονομαστική αξία 17 δις. δολαρίων, εξοργίζοντας κάποιους κατόχους των τίτλων αυτών, οι οποίοι θεωρούσαν θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.

Οι τιμές των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse βυθίστηκαν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή αγορά, με μία σειρά δολαριακών ομολόγων να προσφέρονται έναντι 2 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

H βουτιά της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν το «κερασάκι» στην πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών το σαββατοκύριακο για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μετοχές των τραπεζών Standard Chartered και HSBC έκαναν βουτιά πάνω από 6% η κάθε μία σε χαμηλά δύο μηνών και πλέον στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, με την HSBC να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.