Τραγωδία στα Τέμπη: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

488
Τραγωδία στα Τέμπη: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει το δυστύχημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη και οδήγησε στην απώλεια ζωών δεκάδων συμπολιτών μας. Η σφοδρή σύγκρουση συνέβη δύο αμαξοστοιχιών, μίας εμπορικής με προσωπικό δύο ατόμων και μίας επιβατικής στην οποία βρίσκονταν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό.

Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι τελευταίες εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλούν θλίψη και ανησυχία καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν τα συντρίμμια της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών προκειμένου να ανασυρθούν οι επιβαίνοντες των οποίων η τύχη ακόμη αγνοείται.

Τραγικές είναι οι σκηνές καθώς συγγενείς των επιβαινόντων μεταβαίνουν στο σημείο του δυστυχήματος αναζητώντας δικούς τους ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

Τριήμερο Εθνικού Πένθους

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπέβαλε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Ακολουθεί η δήλωση παραίτησης του Κ. Αχ. Καραμανλή:

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Συνελήφθη ο σταθμάρχης στη Λάρισα

Συνελήφθη και επισήμως τις απογευματινές ώρες ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.