Θρόνος για δύο στις εξαγωγές LNG

Θρόνος για δύο στις εξαγωγές LNG

131
Θρόνος για δύο στις εξαγωγές LNG

Tην κορυφή των εξαγωγέων LNG μοιράστηκαν το 2022 ΗΠΑ και Κατάρ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος και οι δύο χώρες εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους LNG. Οι ΗΠΑ, πάντως, θα είχαν αναρριχηθεί μόνες στην κορυφή των εξαγωγών LNG εάν δεν ξεσπούσε πυρκαγιά στη μονάδα Freeport LNG, στα μέσα του έτους, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για το υπόλοιπο του 2022. Η Rystad Energy εκτιμά ότι, σε περίπτωση που δεν λάμβανε χώρα αυτό το περιστατικό, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα έφταναν στους 86 εκατ. τόνους.

Σε περίπτωση επανέναρξης της λειτουργίας της Freeport LNG, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα καταγράψουν αύξηση 11%, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του Κατάρ, κατά τη Rystad.

Oι ΗΠΑ, πάντως, θα πρέπει να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθούν στην κορυφή, λαμβάνοντας υπόψη τα φιλόδοξα projects του Κατάρ, προκειμένου να αυξήσει την εξαγωγική του δυναμικότητα LNG σε πάνω από 100 εκατ. τόνους ετησίως. Οι εξελίξεις ωστόσο όσον αφορά τη ζήτηση είναι θετικές, καθώς η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να ανακόψει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, στρέφει το βλέμμα στις αμερικανικές προμήθειες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.