Spot και long-term αγορά containerships, ένας αγώνας ανατροπών

Spot και long-term αγορά containerships, ένας αγώνας ανατροπών

154
Spot και long-term αγορά containerships, ένας αγώνας ανατροπών

Η πτωτική πορεία της ναυλαγοράς των containerships έχει θορυβήσει τη spot αγορά, καθώς οι ναύλοι πλέον βρίσκονται σε κατά πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση αλλά και χαμηλότερα σε σύγκριση με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες που έλαβαν την απόφαση να εισέλθουν σε συμβόλαια χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας απολαμβάνουν τους καρπούς της στρατηγικής τους.

Ειδικότερα, πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής Xeneta υπογραμμίζει ότι, κατά μέσο όρο, στα έξι κύρια routes με αφετηρία την Άπω Ανατολή, οι ναύλοι στη spot αγορά έχουν καταγράψει πτώση 75% από τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη πτώση στη long-term αγορά είναι ίση με μόλις 13%.

Η μεγαλύτερη διαφορά σημειώνεται από την Άπω Ανατολή στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Στις αρχές του έτους, η διαφορά στους ναύλους μεταξύ short και long-term αγοράς ήταν ίση με $4.900/FEU υπέρ της spot αγοράς. Πλέον, η διαφορά είναι $5.030/FEU υπέρ της long-term αγοράς.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί απότοκο της εκρηκτικής ανόδου που σημείωσε η ναυλαγορά των containership το προηγούμενο έτος, της εντυπωσιακής πτώσης που σημειώνει εντός του 2022 και του γεγονότος ότι η long-term αγορά προσαρμόζεται με καθυστέρηση στα δρώμενα της spot αγοράς.

Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο σημαντική, που ίσως αντανακλά ανησυχία των φορτωτών για επάνοδο της spot ναυλαγοράς εντός του 2023. Άλλωστε, οι ισορροπίες στην αγορά των containerships αναμένεται να γείρουν υπέρ των ναυλωτών περισσότερο το 2024 και το 2025, οπότε και ο μεγαλύτερος όγκος του μπαράζ παραγγελιών που έλαβε χώρα πέρυσι θα έχει παραδοθεί. Συνεπώς, το περιθώριο για ανάκαμψη εντός του 2023 παραμένει ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά επί του παρόντος βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Φωτό: Pankaj Mishra/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.