Oι θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα και οι προτεραιότητες για Έρευνα και Ανάπτυξη

Oι θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα και οι προτεραιότητες για Έρευνα και Ανάπτυξη

186
Oι θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα και οι προτεραιότητες για Έρευνα και Ανάπτυξη

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, και ο τομέας της Ελληνικής ναυτιλιακής τεχνολογίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών μηδενικών ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση “meet and greet” των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές (Waterborne Technology Platform) με εκπροσώπους της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Η Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για τις Θαλάσσιες Μεταφορές (Waterborne Technology Platform) έχει συσταθεί ως τεχνολογική πλατφόρμα προσανατολισμένη στη βιομηχανία για την καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών από την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, και μεταξύ αυτών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών. Η Τεχνολογική Πλατφόρμα Waterborne συντονίζει την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για τις Θαλάσσιες Μεταφορές Μηδενικών Εκπομπών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο του Horizon Europe. Επί του παρόντος, 122 οργανισμοί είναι μέλη της Πλατφόρμας, εκπροσωπώντας τον ευρύτερο τομέα των θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ναυτιλία, εστιάζοντας στην προσπάθεια για την «πράσινη μετάβασή της» ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Ο υπουργός σημείωσε τον ρόλο της ναυτιλίας της χώρας στην εν λόγω προσπάθεια ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο της Τεχνολογικής Πλατφόρμας. Αντίστοιχα, στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις παραμέτρους της ανάπτυξης και τον ρόλο της πλατφόρμας, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη Πλατφόρμα εξυπηρετεί τον ευρύτερο τομέα των θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών, για να σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Waterborne Technology Platform, Eero Lehtovaara, δήλωσε: «ο διάλογος σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των θαλασσίων μεταφορών στην Ελλάδα, καθώς και με τις ανάγκες για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των μελλοντικών δράσεων της Τεχνολογικής Πλατφόρμας. Με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, και τον τομέα της Ελληνικής ναυτιλιακής τεχνολογίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών μηδενικών ρύπων, ο διάλογος θα παρέχει καθοδήγηση, διασφαλίζοντας ότι η έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία θα έχουν ως αποτέλεσμα μια Ευρώπη μηδενικών ρύπων, ασφαλή, συνδεδεμένη και με αυτοματοποίηση στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών. Επιπλέον, η υιοθέτηση των σχετικών προτάσεων συζητήθηκε εκτενώς, ως προαπαίτηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Μανώλης Στ. Κουτουλάκης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε «Η ελληνική ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και τη χωρητικότητα πλοίων. Εκτός αυτού, οι θαλάσσιες μεταφορές για την Ελλάδα – στο εσωτερικό – διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την προμήθεια αγαθών και την εδαφική συνοχή για τα νησιά. Ειδικά οι θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων και οι ακτοπλοϊκές/επιβατικές μεταφορές εισέρχονται σε μια νέα εποχή και η ανάγκη για ανανέωση του στόλου αλλά και η βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι δύο παράγοντες που οδηγούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιπλέον, η γαλάζια ανάπτυξη είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και την τόνωση της ανάπτυξης του εκτεταμένου νησιωτικού μας δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειαζόμαστε απαντήσεις για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού μηχανισμού που θα υποστηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει σε νέες πράσινες τεχνολογίες. Ο διάλογος που ανοίγει τώρα μεταξύ του ελληνικού θαλάσσιου οικοσυστήματος και της Waterborne Technology Platform πρόκειται να ενισχύσει και να επιταχύνει την προβολή των θαλάσσιων μεταφορών ως ίσης προτεραιότητας στην έρευνα σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή την έρευνα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία».

Στη διάρκεια των εργασιών στις επιμέρους θεματικές ενότητες, εισηγήσεις – τοποθετήσεις ανέπτυξαν ο Γενικός Γραμματέας της Waterborne Technology Platform, κ. Jaap Gebraad, ο εκπρόσωπος και μέλος του Ν.Ε.Ε., Ιωάννης Τριφύλλης, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ε.Β.Ε.Π., Σωτήριος Θεοφάνης,, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Αντώνιος Βενιέρης, ο Αντιπρόεδρος της Global Sustainability του American Bureau of Shipping, Γιώργος Πλευράκης, η πρόεδρος της Hemexpo, Ελένη Πολυχρονοπούλου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.