Δεξαμενόπλοια και τα σημάδια της αγοράς χρονοναυλώσεων

Δεξαμενόπλοια και τα σημάδια της αγοράς χρονοναυλώσεων

245
Δεξαμενόπλοια και τα σημάδια της αγοράς χρονοναυλώσεων

Η εικόνα της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων, και δη εκείνη στα συμβόλαια χρονοναύλωσης ενός έτους, αντανακλά την τρέχουσα εικόνα της spot ναυλαγοράς, όπου οι ναύλοι Aframax πλοίων βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνους των VLCCs και Suezmaxes.

Ειδικότερα, επί του παρόντος, οι ναύλοι για ένα σύγχρονο VLCC σε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους είναι ίσοι με $22.500/ημέρα. Την ίδια ώρα, οι ναύλοι για ένα σύγχρονο Suezmax σε αντίστοιχο συμβόλαιο είναι ίσοι με $19.000/ημέρα, ενώ οι ναύλοι για ένα σύγχρονο Aframax σε αντίστοιχο συμβόλαιο είναι ίσοι με $23.500/ημέρα. Συνεπώς, και στα συμβόλαια χρονοναύλωσης, οι ναύλοι των Aframaxes βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνους των Aframaxes και των VLCCs.

Screenshot 2022-05-26 173710
Γράφημα: Ναύλοι δεξαμενόπλοιων σε συμβόλαια διάρκειας ενός έτους ($/ημέρα). Πηγή: Fearnleys Weekly Report – Week 21.

Όπως διαφαίνεται και στο γράφημα, η εικόνα ένα έτος πριν ήταν τελείως διαφορετική, με τους ναύλους των Suezmax και Aframax πλοίων σε συμβόλαια διάρκειας ενός έτους να είναι περίπου ίσοι με $17.000/ημέρα και εκείνους των VLCCs σε αντίστοιχα συμβόλαια περίπου ίσοι με $30.000/ημέρα.

Πηγή: Fearnleys Weekly Report – Week 21

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.