Σημαντικά προβλήματα για τα bulkers στην Αργεντινή

Σημαντικά προβλήματα για τα bulkers στην Αργεντινή

407
Σημαντικά προβλήματα για τα bulkers στην Αργεντινή

Σημαντικά είναι τα προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών από τους κύριους λιμενικούς κόμβους της Αργεντινής. Πιο συγκεκριμένα, πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αναχωρούν από το λιμάνι του Ροζάριο μερικώς έμφορτα, απόρροια της χαμηλής στάθμης των υδάτων του ποταμού Παρανά. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλές και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να καθίσταται το θερμότερο μέρος του πλανήτη. Όπως είναι επόμενο, οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και η στάθμη των υδάτων του Παρανά αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μέσω του Παρανά μεταφέρεται το 80% των εξαγωγών αγροτικών ειδών της Αργεντινής, η οποία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγέα επεξεργασμένης σόγιας, δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού και σημαντικό παραγωγό σιταριού.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Chamber of Port and Maritime Activities (CAPyM) σημειώνουν στο Reuters ότι τα πλοία φεύγουν από τα λιμάνια με 30% λιγότερο φορτίο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13.000 τόνους φορτίου για ένα Handysize και 16.000 για ένα Panamax.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία ανησυχούν και τους παραγωγούς σιτηρών στη χώρα της Νότιας Αμερικής, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή του το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το εμπορικό έτος 2021/2022 η παραγωγή σιταριού της Αργεντινής θα αυξηθεί κατά 16%, φτάνοντας τους 20,5 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.