Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κίνα

Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κίνα

152
Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κίνα

Μια είδηση αναφορικά με επενδύσεις της Κίνας ανά τον κόσμο δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επεκτείνεται στρατηγικά επί πληθώρα ετών, απλώνοντας τα «δίχτυα» της σε κάθε ήπειρο.

Πώς όμως διαμορφώνεται το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις που προσελκύει η ασιατική χώρα; Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα το 2021 έφτασαν επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των $173,5 δισ., έχοντας αυξηθεί κατά 20,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του οίκου αξιολογήσεων Fitch Ratings, πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΑΞΕ στην Κίνα διαδραματίζουν οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει να απομακρύνεται από τη βιομηχανία της Κίνας, καθώς οι επενδύσεις βρίσκονται σε πτώση από το 2019.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership ‒ RCEP), η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο μεταξύ δεκαπέντε κρατών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, θα προσφέρει νέα πνοή στις ΑΞΕ στην Κίνα από τις συμμετέχουσες χώρες, βάσει της Fitch Ratings.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.