Δεξαμενόπλοια: Πώς η Βενεζουέλα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις

Δεξαμενόπλοια: Πώς η Βενεζουέλα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις

2282
Δεξαμενόπλοια: Πώς η Βενεζουέλα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις

Τον Ιούνιο του 2021, οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Καράκας επιδεινώθηκαν περαιτέρω, μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοια τα οποία μετέφεραν πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Αποκαλυπτικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters όπου τονίζεται ότι, λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή κυρώσεων, μια μικρή εταιρεία των ΗΑΕ ανέλαβε τη διαχείριση αρκετών δεξαμενόπλοιων που εξυπηρετούσαν τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας. Τα πλοία άλλαξαν όνομα και συνέχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η εταιρεία Muhit Maritime FZE αποτελεί μία από τις τρεις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στα ΗΑΕ και, σύμφωνα με το Reuters, μετέφεραν πετρέλαιο και καύσιμα από τη Βενεζουέλα κατά το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους.

H συγκεκριμένη εξέλιξη καταδεικνύει πως τα ΗΑΕ, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αποτελούν κέντρο εταιρειών οι οποίες βοηθούν το καθεστώς Μαδούρο να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Σε ό,τι αφορά τους κύριους αγοραστές πετρελαίου της Βενεζουέλας, επίσης παραμένουν άγνωστοι, με τους περισσότερους να σχετίζονται με ρωσικές εταιρείες. Άλλωστε, η Ρωσία αποτελεί στενό συνεργάτη και σύμμαχο της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα για τη συμμετοχή των τριών εταιρειών στις εξαγωγές πετρελαιοειδών της Βενεζουέλας. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στο Reuters, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.