Αλλαγές πληρωμάτων και εμβολιασμοί ναυτικών: Οι νεότερες εξελίξεις

Αλλαγές πληρωμάτων και εμβολιασμοί ναυτικών: Οι νεότερες εξελίξεις

1335
Αλλαγές πληρωμάτων και εμβολιασμοί ναυτικών: Οι νεότερες εξελίξεις

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία του Neptune Declaration Crew Change Indicator αναφορικά με τις αλλαγές πληρωμάτων.

Ο δείκτης για τον μήνα Ιανουάριο καταδεικνύει ότι το ποσοστό των ναυτικών που βρίσκονται εν πλω, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους, υποχώρησε στο 3,7% από το 4,7% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται μάλιστα για τον μικρότερο αριθμό από τον Μάιο του 2021. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης λαμβάνει δεδομένα από 10 διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων για περίπου 90.000 ναυτικούς.

Το ποσοστό των ναυτικών που βρίσκονται πάνω από έντεκα μήνες στα πλοία μειώθηκε επίσης στο 0,4% έναντι 0,7% τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αν και, όπως επισημαίνει το Global Maritime Forum, αυτά τα στοιχεία συλλέχθηκαν έως τις 15 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή ο αντίκτυπος της Όμικρον κάνει την εμφάνισή του.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των ναυτικών που έχουν εμβολιαστεί άγγιξε το 59,8%, όταν τον Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49,5%.

1

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του δείκτη, οι συμμετέχουσες διαχειρίστριες εταιρείες εντοπίζουν τις παρακάτω εξελίξεις:

– Η Όμικρον οδηγεί πολλές χώρες στην επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν νέες δυσκολίες στις αλλαγές πληρωμάτων σε σημαντικούς ναυτιλιακούς κόμβους.

– Καταγράφεται μια συνεχιζόμενη απροθυμία Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων ναυτικών να εμβολιαστούν.

– Περιορισμοί επανέρχονται σε πολλά ναυτικά κράτη της Ασίας και της Ευρώπης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά.

– Η έλλειψη κοινών παγκόσμιων προτύπων σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην αναγνωρίζουν εμβόλια τα οποία ωστόσο έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, οι διαφορές που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις των ναυτικών και τις αντικαταστάσεις τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.