Πόσο θα διαρκέσει το ανοδικό τέμπο στα bulkers;

Πόσο θα διαρκέσει το ανοδικό τέμπο στα bulkers;

931
Πόσο θα διαρκέσει το ανοδικό τέμπο στα bulkers;

Δεν είναι μυστικό ότι φέτος, απρόσμενα ίσως, οι συμμετέχοντες στην αγορά των bulk carriers έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό άλλωστε καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Clarksons, οι ναύλοι επανειλημμένα έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Άλλωστε, η ανάπτυξη της ζήτησης φέτος αναμένεται να αγγίξει το 4,3% και να ξεπεράσει την αντίστοιχη της προσφοράς bulkers, η οποία εκτιμάται από την Clarksons στο 3,5%. Το αίσθημα αυτό αισιοδοξίας παραμένει και για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης της Clarksons για το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν αυξημένος κατά 4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τα σιτηρά να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 13%.

Το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,6%, στους 5,4 δισ. τόνους, το 2021 και ήδη καταγράφεται ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας. Πάντως, προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις για το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος, στο 2%, καθώς η Κίνα προωθεί πολιτικές περιορισμού της παραγωγής χάλυβα.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο «ενεργός» στόλος έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια, σημειώνει η Clarksons, εξέλιξη βέβαια θετική για τη ναυλαγορά. Για το 2022, ο ναυλομεσιτικός οίκος αναμένει ότι ο στόλος θα καταγράψει αύξηση 1,5% σε σχέση με την εκτιμώμενη αύξηση 2% του θαλάσσιου εμπορίου ξηρών φορτίων. Ωστόσο, οι ναύλοι ενδέχεται να υποχωρήσουν από τα πολύ υψηλά επίπεδα που βλέπουμε φέτος, λόγω μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων η εποχικότητα και ο κλάδος χάλυβα της Κίνας.

Φωτό: Tapani Hellman/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.