Σοβαρά προβλήματα από τη χαμηλή στάθμη του Παρανά

Σοβαρά προβλήματα από τη χαμηλή στάθμη του Παρανά

1490
Σοβαρά προβλήματα από τη χαμηλή στάθμη του Παρανά

Η στάθμη του ποταμού Παρανά βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1944, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Ο Παρανά αποτελεί μία από τις βασικές οδούς για την εξαγωγή αγροτικών ειδών από το λιμάνι της Αργεντινής Rosario, καθώς και την πρόσβαση της Παραγουάης στον Ατλαντικό Ωκεανό, με την τρέχουσα στάθμη του να βρίσκεται 17 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτων της Αργεντινής (INA) προέβλεψε ότι «η δυσμενής προοπτική παραμένει και για μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με μια πιθανότητα επέκτασης τουλάχιστον για τέσσερις μήνες ακόμα».

Το INA επισήμανε επίσης ότι ο Ιούλιος θα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμος» για την «πρόσληψη νερού για αστική κατανάλωση, για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές διαδικασίες, και προειδοποίησε επίσης για πιθανά προβλήματα στην «πλοήγηση ποταμών, στην πανίδα των ψαριών, στη σταθερότητα του εδάφους στις όχθες του ποταμού» και για «έκθεση σε πυρκαγιές σε όχθες και νησιά».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Entre Ríos της Αργεντινής εξήγησε ότι η τρέχουσα κατάσταση «προκαλεί πολλή ανησυχία, είναι μια ιστορική πρόκληση που επηρεάζει το πόσιμο νερό, και αυτό είναι το πιο επείγον που μας απασχολεί σήμερα, εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε μόνιμη επαφή με τοπικούς δημάρχους κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Τέλος, πρόσθεσε ότι «σαφώς υπάρχει μια αλλαγή του κλίματος, ουσιαστικά στα υδάτινα νερά των ποταμών, με την αποψίλωση των δασών και με μια αλλαγή στα εδάφη και στα συστήματα καλλιέργειας, που τροποποιούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.