ΠΟΥ: Η πρωτοβουλία για την προτεραιότητα των ναυτικών στους εμβολιασμούς

ΠΟΥ: Η πρωτοβουλία για την προτεραιότητα των ναυτικών στους εμβολιασμούς

379
ΠΟΥ: Η πρωτοβουλία για την προτεραιότητα των ναυτικών στους εμβολιασμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί, επισήμως πλέον, τους ναυτικούς μία από τις ομάδες εργαζομένων, της βιομηχανίας μεταφορών, που πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα έναντι της Covid-19. Συγκεκριμένα, στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τον οδικό χάρτη εμβολιασμού του ΠΟΥ αναφέρεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία τα οποία μεταφέρουν μόνο φορτία, με έμφαση σε εκείνους που είναι αποκλεισμένοι στη θάλασσα λόγω των περιορισμών που επέφερε, στις αλλαγές πληρωμάτων, η πανδημία.

Υπενθυμίζεται πως, το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) επισήμανε πολλές φορές την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς ναυτικών. Ειδικότερα, τον περασμένο Μάιο, ο Γενικός Γραμματέας του IMO, Kitack Lim, κάλεσε τα 174 κράτη-μέλη του να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως «key workers», προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε εμβόλια. Σημειώνεται πως, μέχρι τότε, λιγότερο από το ένα τρίτο των κρατών-μελών είχε προβεί στην αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου των ναυτικών για την παγκόσμια κοινότητα.

Πάντως, η απόφαση του ΠΟΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι θα ξεδιαλύνει η αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες όσον αφορά την πρόσβαση των ναυτικών σε εμβόλια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.