Έκδοση mega-ομολόγου για την Qatar Petroleum

Έκδοση mega-ομολόγου για την Qatar Petroleum

73
Έκδοση mega-ομολόγου για την Qatar Petroleum

Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Κατάρ, Qatar Petroleum, προβαίνει στην έκδοση ομολόγων σε δολάρια για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, προσβλέποντας στην άντληση περίπου $10 δισ., σύμφωνα με το Bloomberg, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσφορά χρέους από τις αναδυόμενες αγορές μέχρι στιγμής φέτος.

Η τελευταία πώληση ομολόγων σε δολάρια της εταιρείας ήταν το 2006, όταν συγκέντρωσε $650 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Η ένεση ρευστότητας θα βοηθήσει το κράτος του Κόλπου να αντλήσει περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο Βόρειο Πεδίο, που εκτείνεται στα νερά του Ιράν. Το Κατάρ, μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, σχεδιάζει να δαπανήσει 29 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε 110 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2027, από 77 εκατ. τόνους σήμερα.

Η προσφορά ομολόγων έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ‒που φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους αγοραστές του Κατάρ‒ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 13 χρόνια εν μέσω παγκόσμιας κρίσης προσφοράς. Το Κατάρ ξεκινά μια επέκταση σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εγκαταστάσεις LNG στον κόσμο εν μέσω προσπαθειών στην Ευρώπη και στην Ασία για μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα.

Η QP έχει κεφαλαιουχικές ανάγκες περίπου $59 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του Bloomberg. Η ίδια η κυβέρνηση του Κατάρ δεν χρειάζεται να επιστρέψει στην αγορά χρέους σύντομα, δήλωσε ο Ali Al Kuwari, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, μπορεί να επιλέξει να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά φθηνότερη την έκδοση σε δολάρια και ευρώ. Η χώρα έχει πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας $34 δισ. από το 2018.

Φωτό: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.