Λιμάνι Αμβέρσας: Τα containers «έσωσαν» τη χρονιά

Λιμάνι Αμβέρσας: Τα containers «έσωσαν» τη χρονιά

123
Λιμάνι Αμβέρσας: Τα containers «έσωσαν» τη χρονιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας, η συνολική θαλάσσια διακίνηση στον λιμένα κατά το 2020 ανήλθε σε 231 εκατ. τόνους φορτίου, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 3,1% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, χάρη στην ιδιαίτερα θετική πορεία που κατέγραψε ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων, στον οποίο το λιμάνι σημείωσε ρεκόρ διακίνησης, κατέστη εφικτό να περιοριστεί η μείωση επί του συνόλου των διακινηθέντων φορτίων.

Πιο συγκεκριμένα, στα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα διακινήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 12 εκατ. TEUs, καταγράφοντας αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα λιμάνια που βρίσκονται στον άξονα μεταξύ Αμβούργου και Χάβρης, το λιμάνι της Αμβέρσας κατάφερε να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις προκλήσεις που επιφύλασσε το 2020, μια χρονιά κατά την οποία κυριάρχησαν η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και οι εμπορικές εντάσεις.

Οι κλάδοι των breakbulk και Ro-Ro χτυπήθηκαν ισχυρά από την πανδημία, σημειώνοντας πτώση στα διακινηθέντα φορτία της τάξεως του 16,3% και 9,4% αντίστοιχα. Η διακίνηση χύδην ξηρού φορτίου σημείωσε επίσης πτώση 17%, ενώ και τα υγρά φορτία κατέγραψαν πτώση 4,2% σε σύγκριση με το 2019. Πιο συγκεκριμένα, η διακίνηση αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 60%, λόγω των μειωμένων δραστηριοτήτων διύλισης. Αντίθετα, η διακίνηση των παραγώγων πετρελαίου, παρά την αρχική μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και της απότομης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ανέκαμψε και κατέγραψε αύξηση 3,4%. Τέλος, και η διακίνηση χημικών επλήγη από την πτώση της ζήτησης, καταγράφοντας πτώση 8,9%.

Συνολικά, το 2020, 13.655 ποντοπόρα πλοία έδεσαν στο λιμάνι της Αμβέρσας, αριθμός κατά 5,1% μειωμένος σε σύγκριση με το 2019, ενώ η συνολική χωρητικότητα αυτών των πλοίων ανήλθε σε 394 εκατ. GT, μειωμένη κατά 5,2%.

Ωστόσο, παρά τις κρίσεις και τις δύσκολες στιγμές που επιφύλαξε το 2020, το λιμάνι της Αμβέρσας επέδειξε την ανθεκτικότητά του, σημειώνοντας πρόοδο όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, την ψηφιοποίηση και την κινητικότητα μέσω διαφόρων πρωτοποριακών έργων, τα οποία θέτουν τις βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.