Τα «απόνερα» του Brexit: Τραπεζικοί κολοσσοί αποχαιρετούν το City

Τα «απόνερα» του Brexit: Τραπεζικοί κολοσσοί αποχαιρετούν το City

378
Τα «απόνερα» του Brexit: Τραπεζικοί κολοσσοί αποχαιρετούν το City

Ενόσω οι συνομιλίες ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας για την ομαλή έξοδο της τελευταίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλά κρατούν, τραπεζικοί κολοσσοί αναδιαμορφώνουν τα πλάνα τους και ετοιμάζουν «μαζική έξοδο» από ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Η αβεβαιότητα του Brexit είναι μεγάλη και ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών σπεύδουν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Morgan Stanley σχεδιάζει να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας $120 δισ. στη Φρανκφούρτη κατά το α΄ τρίμηνο του 2021. Tην ίδια ώρα, ο τραπεζικός κολοσσός έχει μεταφέρει εργατικό προσωπικό σε πόλεις όπως το Μιλάνο και η Μαδρίτη.

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί οι JP Morgan και Goldman Sachs, με τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να αποτελούν τον κύριο προορισμό μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων και υπαλλήλων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Ευρωπαίοι πελάτες τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία περιουσιακά στοιχεία περίπου $180 δισ. έχουν μεταφερθεί από το City στη χώρα.

Από την άλλη, οι Citigroup, UBS Group AG και Standard Chartered επίσης στρέφουν την προσοχή τους στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη. Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι μη γερμανικές τράπεζες θα έχουν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία περίπου $480 δισ. σε γερμανικές τράπεζες έως το τέλος του έτους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος του City έχει πολλάκις κάνει λόγο για παραγκωνισμό του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες δεν εστιάζουν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Φωτό: Ed Robertson/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.