Απόφαση-σταθμός της Δανίας: Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Απόφαση-σταθμός της Δανίας: Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

282
Απόφαση-σταθμός της Δανίας: Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Stop στις μελλοντικές άδειες για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα βάζει η Δανία, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων έως το 2050 και μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου της χώρας.

«Βάζουμε τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο Δανός υπουργός Κλίματος, Dan Jorgensen, περιγράφοντας τη συμφωνία ως ένα νέο, πράσινο κεφάλαιο για τη Βόρεια Θάλασσα.

Η Δανία, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών GHG κατά 70% έως το 2030, ξεκίνησε τις παράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου το 1972.

Το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στη Δανία βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις αρχές του έτους, καθώς η κυβέρνηση ανέστειλε την όγδοη διαγωνιστική διαδικασία για την παροχή αδειών σε διεθνείς εταιρείες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Τη συμφωνία για το τέλος της εξόρυξης στη Βόρεια Θάλασσα υποστήριξαν τόσο τα συντηρητικά κόμματα όσο και κόμματα της κεντροαριστεράς στο δανέζικο κοινοβούλιο.

Με διθυραμβικά σχόλια χαιρέτισαν την εν λόγω απόφαση περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ακτιβιστές. Χαρακτηριστικά, η Greenpeace κάνει λόγο για «μια ιστορική νίκη για το κλίμα» και για μια «απόφαση-ορόσημο».

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν στην απόφαση αυτή τόσο η Νορβηγία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων η παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Δανίας.

Φωτό: Kim Laland/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.