Πρωταγωνιστής και στο υδρογόνο η Σαουδική Αραβία

Πρωταγωνιστής και στο υδρογόνο η Σαουδική Αραβία

224
Πρωταγωνιστής και στο υδρογόνο η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έχει «φιλόδοξα σχέδια» να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής υδρογόνου στον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βασιλείου, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, σύμφωνα με άρθρο του Arabian Business.

Μιλώντας σε ενημέρωση στο Ριάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G20, ο ίδιος δήλωσε: «Σε μερικούς μήνες θα φανεί τι επιδιώκουμε να κάνουμε με το υδρογόνο, ποιες θα είναι οι εθνικές μας φιλοδοξίες και πώς μπορούμε ακόμα να διατηρήσουμε το προβάδισμά μας σε αυτή τη φιλοδοξία».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πρόσθεσε ότι το Βασίλειο, το οποίο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα είναι και «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογόνου στη γη».

Ο Abdulaziz bin Salman προχώρησε στην επεξήγηση ότι, αξιοποιώντας τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, επιτυγχάνεται η παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Ο χαρακτηρισμός «μπλε» αποδίδεται λόγω της συγκεκριμένης διαδικασίας παραγωγής του υδρογόνου, κατά την οποία απομονώνονται και αφαιρούνται τα παραγόμενα υποπροϊόντα διοξειδίου του άνθρακα.

Τον Σεπτέμβριο, η χώρα έστειλε το πρώτο φορτίο «μπλε» υδρογόνου στον κόσμο στην Ιαπωνία, το οποίο μετατράπηκε σε αμμωνία. Επίσης, τον ίδιο μήνα, η αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemicals υπέγραψε συμφωνία με τη σαουδαραβική ACWA Power International για την ανάπτυξη εργοστασίου αμμωνίας με βάση το υδρογόνο, αξίας 5 δισ. δολαρίων, που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πόλη Neom, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υλοποίησης μιας φουτουριστικής πόλης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Έχουμε επίγνωση του μέλλοντος. Διαθέτουμε μια τεράστια ποσότητα υδρογονανθράκων και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», κατέληξε ο Abdulaziz bin Salman.

Φωτό: Patrick Pleul/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.