Μεταφορά τεράστιας κατασκευής εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα

Μεταφορά τεράστιας κατασκευής εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα

221
Μεταφορά τεράστιας κατασκευής εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα

Στο πλαίσιο ενός ενεργειακού εγχειρήματος, η εταιρεία Trans Global Projects Group (TGP) ολοκλήρωσε επιτυχώς τη μεταφορά ενός πύργου γεώτρησης πετρελαίου, πολύ μεγάλων διαστάσεων, από την Κωνστάντζα της Ρουμανίας στην Κασπία Θάλασσα.

Για τη μεταφορά του, πραγματοποιήθηκε υποδιαίρεση της κατασκευής σε τρία ξεχωριστά μέρη. Τα τρία επιμέρους τμήματα, με τo ύψος του μεγαλύτερου να ανέρχεται στα 13 μ. και το συνολικό βάρος της κατασκευής στους 270 τόνους, αρχικά παραλήφθηκαν στη Ρουμανία από ένα heavy lift πλοίο. Στη συνέχεια, τα τμήματα μεταφέρθηκαν απευθείας από πλοίο σε πλοίο (double banking operation) σε μια φορτηγίδα.

Για τη μεταφορά τους στην Κασπία Θάλασσα, η φορτηγίδα δρομολογήθηκε για το ταξίδι των 3.000 χλμ. μέσω των εγχώριων υδάτων της Ρωσίας, τον ποταμό Ντον και Βόλγα. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς παρουσιάστηκαν αρκετά φυσικά και τεχνητά εμπόδια, όπως αντικειμενικές γεωγραφικές και χωροταξικές δυσκολίες ‒ στενά μήκη, πλάτη και βάθη σε ποτάμια και λιμένες, σε γέφυρες, καθώς και δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες του project, τόσο η διαδικασία μεταφοράς όσο και η συναρμολόγηση του πύργου γεώτρησης στην Κασπία Θάλασσα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Φωτό: www.tglobal.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.