Το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς υδρογόνου στον κόσμο

Το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς υδρογόνου στον κόσμο

432
Το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς υδρογόνου στον κόσμο

Το πρώτο εμπορικά βιώσιμο μεγάλου μεγέθους πλοίο μεταφοράς υδρογόνου στον κόσμο ανέπτυξαν από κοινού το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries (HHI), η Hyundai Glovis, το νηολόγιο της Λιβερίας (LISCR) καθώς και ο νηογνώμονας Korean Register.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, οι θυγατρικές του Ομίλου HHI, Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) και Hyundai Mipo Dockyard (HMD), ανακοίνωσαν ότι έλαβαν την απαραίτητη Έγκριση επί της Αρχής για τη ναυπήγηση ενός πλοίου μεταφοράς υγρού υδρογόνου τόσο από το νηολόγιο της Λιβερίας όσο και από τον νηογνώμονα Korean Register, σηματοδοτώντας το πρώτο εγχείρημα ανάπτυξης τέτοιου τύπου πλοίου στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του LISCR, Alfonso Castillero, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε αυτό το κοινό project από την πλευρά ενός κράτους σημαίας με μεγάλη ιστορία και τεχνικές δυνατότητες. Ως νηολόγιο, το τεχνικό μας τμήμα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην ευθυγράμμιση του πλοίου με τους διεθνείς κανονισμούς».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το LISCR, τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το εν λόγω πλοίο είναι το σύστημα επεξεργασίας του φορτίου υγρού υδρογόνου που ανέπτυξε η KSOE, καθώς και η τεχνολογία «boil off gas» (BOG) υδρογόνου με τη χρήση κυψελών καυσίμου.

Το Hydrogen Council εξέδωσε έκθεση σχετικά με τις προοπτικές του υδρογόνου το 2017, η οποία υποδείκνυε ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς του εν λόγω καυσίμου θα ανέλθει στα $2,5 τρισ. έως το 2050, εκπροσωπώντας το 18% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η κορεατική κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2019 το πλάνο της για την ενίσχυση της χρήσης του υδρογόνου από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη ναυπηγική.

Με τη χρήση ηλεκτρικών συστημάτων πρόωσης, εξασφαλίζεται ότι το BOG που θα παράγεται από το πλοίο θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τις κυψέλες καυσίμου του.

Φωτό: Jeon Heon-Kyun/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.