Η Λιβύη εισέρχεται ξανά στο πετρελαϊκό παιχνίδι

Η Λιβύη εισέρχεται ξανά στο πετρελαϊκό παιχνίδι

275
Η Λιβύη εισέρχεται ξανά στο πετρελαϊκό παιχνίδι

Έτοιμη να εξαγάγει το πρώτο φορτίο αργού μετά από οκτώ μήνες είναι η Λιβύη, σύμφωνα με το Argus Media.

Το φορτίο αργού θα εξαχθεί από τον λιμένα Marsa el-Hariga, ανατολικά της Λιβύης, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το πρώτο τέτοιο φορτίο μετά την αναστολή των εν λόγω εξαγωγών λόγω εσωτερικών πολιτικών εντάσεων στη χώρα.

Το Argus Media αναφέρει ότι το πλοίο «Marlin Shikoku» θα φορτώσει αργό που αντιστοιχεί σε 1 εκατ. βαρέλια στις 24-27 Σεπτεμβρίου. Ο προορισμός του φορτίου, το οποίο είχε προηγουμένως αποθηκευτεί, παραμένει ακόμη άγνωστος.

Σημειώνεται ότι, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, δεν έχει σημειωθεί καμία πετρελαϊκή εξαγωγή από την ανατολική Λιβύη, καθώς τα λιμάνια της περιοχής, όσο και οι τερματικοί και τα εργοστάσια παραγωγής αργού, παρέμεναν αποκλεισμένα από συμμάχους του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, ο LNA και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που όλο αυτό το διάστημα είχαν επιδοθεί σε πολεμικές συρράξεις, ήλθαν σε συμφωνία για την επανέναρξη των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας σε «ασφαλή» λιμάνια.

Αν και η εν λόγω συμφωνία φαίνεται να σημαίνει την εν μέρει, τουλάχιστον, αναζωπύρωση των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης, εντούτοις παραμένει άγνωστο το εάν η συμφωνία αυτή θα αντέξει στον χρόνο. Η συμφωνία, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ του ίδιου του στρατάρχη Χαφτάρ και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της GNA, Ahmed Maiteeq, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον πρωθυπουργό της GNA, Fayez al-Sarraj, αλλά ούτε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία αποτελεί το νομοθετικό σώμα της χώρας.

Αναλυτές και κύκλοι της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, αυξάνοντας ουσιαστικά την ήδη πλεονάζουσα προσφορά, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις τιμές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.