Οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο: H «συγγνώμη» της MOL

Οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο: H «συγγνώμη» της MOL

634
Οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο: H «συγγνώμη» της MOL

H ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL) σκοπεύει να καταβάλει το ποσό των $9,4 εκατ. ως οικονομική αρωγή για την υποστήριξη και την ανάκαμψη του νησιωτικού κράτους του Μαυρικίου, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε το πλοίο της «Wakashio».

Υπενθυμίζεται ότι το bulk carrier «Wakashio» της MOL προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στη νοτιοανατολική ακτή του Μαυρικίου στις 25 Ιουλίου, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα, η οποία ανάγκασε την τοπική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση «περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η MOL, η ίδια, σε συνεργασία με το ιαπωνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα επικεντρωθεί στην προστασία και στην καλλιέργεια μαγκροβίων, καθαρίζοντας το δασικό σύστημα μαγκροβίων που επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα.

Παράλληλα, θα φυτέψει νέα μαγκρόβια δέντρα προς διατήρηση της βιοποικιλότητας του υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής στην οποία έλαβε χώρα το ατυχές συμβάν.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία θα συνεισφέρει και σε ένα εγχείρημα ανάκαμψης κοραλλιογενών υφάλων, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, για την προστασία των εν λόγω υφάλων από λάσπες που απορρίπτονται στη θάλασσα, καθώς και για την προστασία των θαλασσοπουλιών και άλλων σπάνιων πτηνών.

Η MOL ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει ένα μέρος του ποσού σε τοπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα στείλει προσωπικό στον Μαυρίκιο, το οποίο θα βοηθήσει σε έργα καθαρισμού και αποκατάστασης, καθώς και στην υποστήριξη της τοπικής βιομηχανίας αλιείας και τουρισμού.

Οι έρευνες σχετικά με την αιτία της πετρελαιοκηλίδας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος του «Wakashio» καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, με την ITF να υποστηρίζει ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το χρονικό διάστημα που προέβλεπε η σύμβασή τους και προέβησαν σε λανθασμένες επιλογές επί του πλοίου.

Φωτό: Laura Morosoli/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.