O ποταμός Παρανά και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές σογιέλαιου

O ποταμός Παρανά και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές σογιέλαιου

193
O ποταμός Παρανά και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές σογιέλαιου

Τα πρόσφατα ανησυχητικά επίπεδα ξηρασίας στον ποταμό Παρανά είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγωγές σογιελαίου της Αργεντινής. Στον αντίποδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τερματικού σταθμού Cattalini Terminais Marítimos στη Βραζιλία, ο οποίος διαχειρίζεται σχεδόν το 70% των συνολικών βραζιλιάνικων εξαγωγών σογιελαίου, η κατάσταση αυτή θα ωφελήσει τη διακίνηση σογιελαίου από τα βραζιλιάνικα λιμάνια για το 2020.

Με τα επίπεδα της στάθμης του νερού του ποταμού Παρανά να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα φέτος, τα πλοία αναχωρούν από λιμάνια της Αργεντινής με σημαντικά μικρότερο όγκο φορτίων σογιελαίου και τροφίμων σόγιας.

Ο τερματικός σταθμός Catallini αναφέρει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση καυσίμων diesel και biodiesel. Ως εκ τούτου, το εισαγωγικό πλεόνασμα του σογιελαίου, κύριας πρώτης ύλης για την παραγωγή biodiesel, αυξήθηκε σημαντικά.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τις εξαγωγές σογιελαίου από τον βραζιλιάνικο τερματικό σταθμό Catallini για το 2020 ανέρχονται πλέον σε 850.000 τόνους σε σχέση με τους 672.000 τόνους οι οποίοι εξήχθησαν το 2019.

Παράλληλα, η Abiove (Brazilian Association of Vegetable Oils Industries) αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για τον όγκο των βραζιλιάνικων εξαγωγών ελαίου σόγιας, από 200.000 τόνους σε 1 εκατ. τόνους. Μεταξύ των κύριων προορισμών για τις εν λόγω εξαγωγές θα είναι η Κίνα και η Ινδία.

Πέρα από τις εξαγωγές σογιελαίου, η Βραζιλία φαίνεται να έχει ωφεληθεί σημαντικά και σε αυτές άλλων σιτηρών, λόγω της ξηρασίας του ποταμού Παρανά, καθώς οδήγησε πολλούς αγοραστές να στραφούν στη Βραζιλία για φέτος.

Φωτό: Daniel Chediac/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.