Αποτελεί η μεθανόλη το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος;

Αποτελεί η μεθανόλη το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος;

313
Αποτελεί η μεθανόλη το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος;

Τη συμμετοχή του σε νέα μελέτη για τη χρήση της μεθανόλης ως ναυτιλιακού καυσίμου ανακοίνωσε το Methanol Institute (MI). Η εν λόγω μελέτη αποτελεί πρωτοβουλία του China Waterborne Transportation Research Institute (CWTRI) και θα εξετάσει τις τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις της μεθανόλης, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στα εναλλακτικά καύσιμα του ναυτιλιακού κλάδου.

Η μελέτη χαίρει της υποστήριξης της Methanex, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και διανομής μεθανόλης παγκοσμίως, καθώς και της Shanghai Huayi Energy Chemical, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών μεθανόλης της Κίνας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Methanex China, Zhang Jianning, η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της έντεκα πλοία καύσης διπλού καυσίμου μεθανόλης, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Waterfront Shipping.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Jianning «η εμπειρία μας υποδεικνύει ότι η μεθανόλη αποτελεί ασφαλές, αξιόπιστο και οικονομικά ανταγωνιστικό καύσιμο, που πληροί τις προϋποθέσεις του IMO. Αυτή η μελέτη θα παράσχει την ευκαιρία για την ενίσχυση της προσφοράς μεθανόλης ως ευρέως διαθέσιμου καυσίμου στην Κίνα.

Η μελέτη θα έχει ως γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιομηχανιών ενέργειας και ναυτιλίας της Κίνας, προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές για τη διευκόλυνση της χρήσης και της ένταξης της μεθανόλης στα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Shanghai Huayi, «όπως επιβεβαίωσε ο IMO στα interim guideline, η μεθανόλη αποτελεί ασφαλές και χαμηλής ανάφλεξης ναυτιλιακό καύσιμο. Η μεθανόλη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τομέα ναυτιλιακών μεταφορών».

Φωτό: Peter Bösken/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.