Πετρέλαιο: Νέες (νεφελώδεις) εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: Νέες (νεφελώδεις) εκτιμήσεις για τη ζήτηση

124
Πετρέλαιο: Νέες (νεφελώδεις) εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνεται σε διεθνές επίπεδο, ένα δεύτερο κύμα εικάζεται ότι κάνει την εμφάνισή του, με τις ΗΠΑ να πλήττονται ισχυρά.

Στο σενάριο αυτό της έξαρσης δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο οίκος αναλύσεων Rystad Energy εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 86,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2020. Στο base-case σενάριο της Rystad, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο φέτος θα ανερχόταν σε 89 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Όπως αναφέρει ο οίκος αναλύσεων, η επίδραση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο η επίδραση του πρώτου, δεδομένου ότι νέα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του ιού θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένους τομείς. Σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα της Rystad, Βόρεια Αμερική (ιδίως ΗΠΑ), Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να πληγούν περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς ένα δεύτερο κύμα θα παραλύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο στις μεταφορές, ενώ δεδομένη είναι και η μεγάλη κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων στη χώρα.

Ο Artyom Tchen, αναλυτής της πετρελαϊκής αγοράς της Rystad Energy, τονίζει ότι «νέα lockdowns σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Ρωσία αναμένεται να είναι περισσότερο στοχευμένα και λιγότερο αυστηρά, καθώς πλέον τα συστήματα υγείας θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα σε σχέση με τον Απρίλιο». Κατά τη Rystad, το jet fuel και η βενζίνη θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες στη ζήτηση.

Φωτό: James Armbruster/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.