Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Η αντίδραση των πετρελαϊκών

Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Η αντίδραση των πετρελαϊκών

1100
Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Η αντίδραση των πετρελαϊκών

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κινεζικές εταιρείες πετρελαίου ενδέχεται σύντομα να διακόψουν τη ναύλωση οποιουδήποτε δεξαμενόπλοιου έφτασε στη Βενεζουέλα τον περασμένο χρόνο. Στόχος είναι η αποφυγή κυρώσεων σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πλοία τα οποία επιδίδονται σε εμπορικές δραστηριότητες με το Καράκας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τέλος στις εξαγωγές πετρελαίου, την κύρια πηγή εσόδων της Βενεζουέλας, προκειμένου να αποδυναμώσει την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Μάλιστα ενδέχεται να επεκτείνει τις κυρώσεις της σε δώδεκα ακόμα δεξαμενόπλοια. Συνεπώς πολλές πετρελαϊκές αναθεωρούν τα πλάνα τους για τη ναύλωση δεξαμενόπλοιων που βρέθηκαν στη Βενεζουέλα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία Unipec απαγόρευσε τη ναύλωση πλοίων που συντέλεσαν στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας πέρυσι, αν και παραμένει άγνωστο το κατά πόσο αυστηρά εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή. Παρόμοια απαγόρευση επιβλήθηκε και από την αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ExxonMobil. Ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons Platou Securities εκτιμά ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο 77 tankers προσέγγισαν τα κύρια λιμάνια της Βενεζουέλας, όντας υποψήφια για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Τα πλοία αυτά αντιπροσωπεύουν άνω του 2% του παγκόσμιου στόλου.

Φωτό: Cameron Venti/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.