Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς εξαιρέσεις ο στόχος για απανθρακοποίηση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς εξαιρέσεις ο στόχος για απανθρακοποίηση

148
Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς εξαιρέσεις ο στόχος για απανθρακοποίηση

Μια ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων από υπουργούς, γενικούς διευθυντές και ερευνητές προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεξεργαστεί ένα σύνολο μέτρων οικονομικής ανάκαμψης λόγω της κρίσης του κορονοϊού, γύρω από τη στρατηγική του Πράσινου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Pascal Canfin, επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις για κινητοποίηση επενδύσεων σε έργα που θα δώσουν ώθηση στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ ώστε να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Οι ηγέτες της ομάδας, που τον Μάρτιο υποσχέθηκαν να προωθήσουν μια οικολογική προσέγγιση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, αναμένεται να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν την επένδυση άνω των 550.000 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

«Η πολιτική βούληση είναι εδώ», δήλωσαν οι 180 πολιτικοί, ηγέτες επιχειρήσεων, ερευνητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Έχουμε ήδη τα σχέδια και τη στρατηγική. Έργα όπως το Πράσινο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο και άλλα εθνικά σχέδια ανάπτυξης μηδενικού άνθρακα έχουν τεράστιες δυνατότητες για την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ευημερίας», πρόσθεσαν.

Οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν ότι, λόγω της πανδημίας, «βιώνουμε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την οικονομία, τους ανθρώπους και τους εργαζομένους του κόσμου», οπότε χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να «κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κρίσης».

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Svenja Schulze, που είναι μεταξύ των υπογραφόντων στην πρόσκληση, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «αυτό το νέο μοντέλο πρέπει να προσανατολιστεί στους στόχους του κλίματος, να παρέχει τον απαραίτητο αυστηρό άνεμο για οικονομία ουδέτερου άνθρακα σε όλη την Ευρώπη και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε μαζί τις μελλοντικές προκλήσεις».

«Εάν επανεκκινήσουμε την οικονομία σε λάθος κατεύθυνση, θα βρούμε μπροστά μας το τείχος της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Canfin, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κατέληξε σημειώνοντας ότι «πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις για μια πράσινη ανάκαμψη».

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.