Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ενέργεια: Τι μέλλει γενέσθαι το 2020

Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ενέργεια: Τι μέλλει γενέσθαι το 2020

241
Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ενέργεια: Τι μέλλει γενέσθαι το 2020

To 2019 η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ ανήλθε στα $92 δις, αυξημένη σημαντικά από τον κατά μέσο όρο των $78 δις τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Enverus.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ουσιαστικά μονοπωλήθηκε από μία μόνο μεγάλη εξαγορά ‒ αυτή της Αnadarko από την Occidental Petroleum έναντι $57 δις, δείγμα του ότι όλες οι υπόλοιπες συμφωνίες κινήθηκαν σε ρηχά νερά το περασμένο έτος, παρά τις εκτιμήσεις ότι η προαναφερθείσα συμφωνία των δύο πετρελαϊκών κολοσσών θα έφερνε σωρεία συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή ίσως αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι οι επενδυτές στους τομείς της ενέργειας επέλεξαν εταιρείες που διανέμουν μέρισμα. Όπως σημειώνει ωστόσο η Enverus, στα τέλη του 2019 υπήρξε έντονη δραστηριότητα στον κλάδο της ενέργειας των ΗΠΑ, με τις προοπτικές για το 2020 να είναι περισσότερο αισιόδοξες.

Η Enverus εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών για εταιρείες με μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση που δραστηριοποιούνται στη λεκάνη Permian, στην οποία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Enverus, Andrew Dittmar, εταιρείες ενέργειας-στόχοι για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020 ίσως αποτελέσουν οι εξής: Centennial Resource Development (CDEV), Matador Resources (MTDR), QEP Resources (QEP), SM Energy (SM), WPX Energy (WPX), Laredo Petroleum (LPI) και Halcon Resources.

Kristina Kasputienė/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.