Με σπασμένα φρένα o Νέος Δρόμος του Μεταξιού

    291
    Με σπασμένα φρένα o Νέος Δρόμος του Μεταξιού

    Έως τα τέλη Οκτωβρίου, η Kίνα είχε υπογράψει 197 συμφωνίες για το Belt and Road με 137 χώρες και 30 διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε πρόσφατα η China’s National Development and Reform Commission.

    Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, η αξία του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών που συμμετέχουν στο Belt and Road ανήλθε στα $950 δις, ενώ οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις χώρες αυτές έχουν αγγίξει τα $10 δις.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή των σιδηροδρομικών δικτύων Κίνα-Λάος, Κίνα-Ταϊλάνδη, Ουγγαρία-Σερβία, καθώς επίσης και της σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων Τζακάρτα-Μπαντούνγκ, σημειώνει σταθερή πρόοδο. Παράλληλα, τα λιμενικά projects σε Χαμπάντοτα, Χαλίφα, Πειραιά και Γκουάνταρ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αναφέρει η Επιτροπή.

    To Γκουάνταρ αποτελεί λιμάνι βαθέων υδάτων του Πακιστάν στην Αραβική Θάλασσα και εντάσσεται στο «China-Pakistan Economic Corridor». Μάλιστα, πρόσφατα ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Shah Mahmood Qureshi, εξήρε την κινεζική πρωτοβουλία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για το μοναδικό και πλέον αποδοτικό όργανο διεθνούς συνεργασίας και παγκοσμιοποίησης». Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Belt and Road συνδέει τρεις ηπείρους και 4 δις ανθρώπους που ζουν σε αυτές.

    Από την άλλη, αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τα σχέδια επέκτασης των Κινέζων στο Πακιστάν (και όχι μόνο), καθώς θεωρούν ότι, μέσω της επένδυσης στο λιμάνι Γκουάνταρ, ο ασιατικός γίγαντας προσβλέπει στην εγκατάσταση ναυτικής βάσης.

    Σε κάθε περίπτωση, η εξάπλωση του Κινεζικού Δράκου αγγίζει όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Στις 28 Νοεμβρίου, μάλιστα, αναμένεται να εγκαινιαστεί μια νέα τακτική γραμμή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ του Βουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, και της Ιαπωνίας.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.