Οι πονοκέφαλοι του BRI

Οι πονοκέφαλοι του BRI

91
Οι πονοκέφαλοι του BRI

Σε σκοπέλους φαίνεται να πέφτει διαρκώς η ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου project Belt and Road Initiative (BRI) της Κίνας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το BRI έχει χάσει την ορμή του, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις στις χώρες όπου πραγματοποιούνται τα επιμέρους projects και καθώς τα χρέη των χωρών αυτών αυξάνονται. Παράλληλα, μια νέα πρωτοβουλία των G7 απειλεί το μονοπώλιο της Κίνας στην παροχή κεφαλαίων για έργα υποδομών.

Υπενθυμίζεται πως το BRI ανακοινώθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Xi το 2013, ως ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων της Κίνας σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με φόντο τη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου υποδομών, που θα ενισχύσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των συμμετεχουσών χωρών.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο εργαστήριο AidData του Πανεπιστημίου William and Mary, καταδεικνύει τους σκοπέλους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η Κίνα στο πλαίσιο του BRI. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από μια διαφοροποιημένη ομάδα επενδυτών, στην οποία μεταξύ άλλων ανήκουν η Ford Foundation και η U.S. Agency for International Development (USAID). Για την έρευνα αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 13.427 projects κινεζικών συμφερόντων σε 165 κράτη, συνολικής αξίας $843 δισ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των projects που ακυρώνονται αυξάνεται, με τις συμμετέχουσες χώρες να δείχνουν σημάδια «μετάνοιας» όσον αφορά την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο BRI. Ενδεικτικά, από το 2013 έως το 2021 έχουν ακυρωθεί projects στη Μαλαισία αξίας $11,58 δισ., αλλά και στο Καζακστάν και στη Βολιβία, αξίας περίπου $1,5 δισ. και $1 δισ. αντίστοιχα.

Παράλληλα, η έκθεση των χωρών, στις οποίες το Πεκίνο έχει «ρίξει τα δίχτυα του», στον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο παραμένει εξαιρετικά αυξημένη, με πολλές χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος να έχουν οφειλές προς την Κίνα που ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ τους.

Επιπλέον, το 35% των projects έχουν έρθει αντιμέτωπα με φαινόμενα διαφθοράς, παραβάσεων των όρων εργασίας ή έχουν κατηγορηθεί για μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω συντελούν στο να μπει «φρένο» στην κινεζική επέκταση, εξέλιξη που φέρνει χαμόγελα στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την εκκίνηση του ανταγωνιστικού προγράμματος Build Back Better World (B3W) των G7, το οποίο θα προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή υποδομών. Συνεπώς, το Πεκίνο έρχεται αντιμέτωπο τόσο με τις χώρες που εκφράζουν αντίθεση με τις κινεζικές βλέψεις όσο και με την Ουάσιγκτον, της οποίας οι κινήσεις δημιουργούν επιπλέον πονοκεφάλους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.