Στα ύψη οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου

Στα ύψη οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου

222
Στα ύψη οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου

Το μερίδιο του αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά αυξάνεται λόγω πολιτικών μεθοδεύσεων και όχι λόγω οικονομικών συγκυριών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Igor Sechin.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος επιχειρηματίας, σε ομιλία του στο 12ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε ότι «η αύξηση του μεριδίου για το αμερικανικό πετρέλαιο επιτυγχάνεται συχνά όχι τόσο λόγω οικονομικών όσο πολιτικών μεθόδων, ήτοι εκδιώκοντας σημαντικούς παίκτες της αγοράς».

Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ κατασκευάζονται συνεχώς αγωγοί και τερματικοί σταθμοί σε λιμένες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, αλλά και για να εξυπηρετηθούν οι εξαγωγικές ροές.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ εξήγαν πετρέλαιο κυρίως στον Καναδά –το 97% των αμερικανικών εξαγωγών στο διάστημα 2001-2014–, ενώ, μετά την άρση των περιορισμών για τις εξαγωγές μαύρου χρυσού το 2015, πάνω από 40 χώρες  ξεκίνησαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να κυριαρχεί, εισάγοντας σχεδόν το 40% του αμερικανικού εξαγόμενου πετρελαίου.

Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, οι αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν, Βενεζουέλα και Ρωσία επηρεάζουν σχεδόν το 1/3 των πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως και το 1/5 της παραγωγής. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επεκτείνουν την επιρροή τους και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναγκάζονται να εναρμονιστούν με τις αμερικανικές πολιτικές κυρώσεων.

Οι εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1/3 το 2018, από 27,3 εκατ. σε 18,5 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ και το 2019 η τάση δείχνει σημάδια μείωσης, ενώ αντίθετα η προσφορά αμερικανικού αργού στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.