Κίνα: αύξηση της εγχώριας παραγωγής σχιστολιθικού αερίου 

Κίνα: αύξηση της εγχώριας παραγωγής σχιστολιθικού αερίου 

76
Κίνα: αύξηση της εγχώριας παραγωγής σχιστολιθικού αερίου 

Η Κίνα σκοπεύει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, προωθώντας επενδυτικά σχέδια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, εν μέσω συνεχιζόμενης εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.

Άρθρο του πρακτορείου Reuters, επισημαίνει ότι η διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει τριγμούς στην κινεζική οικονομία, προκαλώντας περιορισμό του ρυθμού αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου. Πλέον το Πεκίνο ωθείται σχεδόν στη χρηματοδότηση σχεδίων αύξησης της εγχώριας παράγωγης σχιστολιθικού αερίου, προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές από το εξωτερικό.

Η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα φτάσει για φέτος το 10% στα 310 δις κ.μ. (bcm) και θα αυξάνεται διαρκώς έως και το 2050. Ωστόσο, η αύξηση για το 2018 είχε φτάσει σε σημαντικότερα υψηλότερα επίπεδα ήτοι σε ποσοστό 17,5%. Παρά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ πέρυσι, η Κίνα παραμένει ο 2ος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Ήδη προωθούνται σχέδια εξόρυξης στις περιοχές της επαρχίας Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, καθώς έρευνες κάνουν λόγο για κοιτάσματα που θα μπορούσαν να καλύψουν το 1/3 της εγχώριας ζήτησης.

Έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράγει έως και 280 bcm σχιστολιθικού αερίου ως το 2035, ήτοι το 23% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου. Το 2018 η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου έφτασε τα 10,9 bcm, λιγότερο από το 7% της συνολικής παραγωγής αερίου (161 bcm).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.