Νέα δεδομένα στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ

Νέα δεδομένα στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ

130
Νέα δεδομένα στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian η χώρα διαθέτει περισσότερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ από εγκαταστάσεις άνθρακα.

Επιπλέον, τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ παρά από καύση άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Energy Information Administration, υπολογίστηκε ότι 68,5 εκατ. MW- Hours παρήχθησαν μέσω αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ 60 εκατ. MW- Hours προήλθαν από την καύση άνθρακα.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εστιαστεί στην τόνωση της χρήσης του άνθρακα στις ΗΠΑ, εντούτοις υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 ανθρακωρυχεία έχουν κλείσει από το 2017, όταν και ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρήση άνθρακα έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, με το φυσικό αέριο αλλά και τα αιολικά και ηλιακά πάρκα να καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στο ενεργειακό μείγμα αρκετών χωρών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, έως το 2050 εκτιμάται ότι το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται από «καθαρές» πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.