Ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής προκαλεί εντάσεις

Ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής προκαλεί εντάσεις

234
Ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής προκαλεί εντάσεις

Πριν από λίγα χρόνια Μόσχα και Όσλο υπέγραψαν συμφωνία καθορισμού των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων και συγκεκριμένα αυτών που αφορούν στην περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντς, θέτοντας τέλος σε μία αντιδικία με ιστορία σχεδόν μισού αιώνα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση της Ρωσίας να επιτρέψει τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων της με την Νορβηγία στην Θάλασσα του Μπάρεντς, όπως το έχει ήδη πράξει και σε άλλες περιοχές της Αρκτικής, έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Νορβηγίας.

Το Όσλο έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που οι ρωσικές έρευνες στην Θάλασσα του Μπάρεντς οδηγήσουν σε εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η Νορβηγία θα διεκδικήσει το μερίδιό της.

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν η Νορβηγία έχει χορηγήσει άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου μόνο στα νότια τμήματα της Θάλασσας του Μπάρεντς, τα οποία δεν έχουν αποδώσει, ωστόσο, τα αναμενόμενα. Αντιθέτως, όπως σημειώνουν στελέχη του Norwegian Petroleum Directorate, υπάρχει η πεποίθηση πως τα βόρεια τμήματα της Θάλασσας του Μπάρεντς «κρύβουν» σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.