Αυξάνεται η ζήτηση σε bulkers στις βασικές αρτηρίες της Κίνας

Αυξάνεται η ζήτηση σε bulkers στις βασικές αρτηρίες της Κίνας

179
Αυξάνεται η ζήτηση σε bulkers στις βασικές αρτηρίες της Κίνας

Οι μακροοικονομικές πολιτικές αποφάσεις του Πεκίνου φαίνεται ότι είχαν αντίκτυπο στη συνολική αγορά ξηρού φορτίου, αυξάνοντας τη ζήτηση σε bulkers στις βασικές αρτηρίες με αποτέλεσμα μια σταθερή ανάκαμψη στις ναυλώσεις.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Κίνας για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας βοήθησαν το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος στην κυριολεξία να “αναβιώσει” και αναμένεται η θετική προοπτική να διατηρηθεί όπως εικάζει η Drewry, ειδικά για τα εμπορεύματα από τη Βραζιλία.
Από την πλευρά των επενδύσεων, οι γνωστές δυσκολίες της χρηματοδότησης και οι συγκρατημένες νέες παραγγελίες έχουν βοηθήσει τους έμπειρους παίκτες στην αγορά ξηρού φορτίου να αναδιπλώσουν, αν και με μεγάλη υπομονή, τις δυνάμεις τους.
Ένας μεγάλος αριθμός των ακυρώσεων σε νεότευκτα θα εμποδίσει οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αύξηση των παραδόσεων κατά τα επόμενα χρόνια. Η διάλυση περισσότερων σχετικά καινούργιων πλοίων- κυρίως από την Κίνα- αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης του στόλου για τα επόμενα δύο έτη, με αποτέλεσμα να “καταλαγιάσει” η υπερπροσφορά.
Οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8% το 2015, αλλά αναμένεται να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα για το 2016 καθώς η εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να είναι υψηλή. Το επικείμενο καιρικό φαινόμενο La Niña μπορεί να επηρεάσει τα φορτία κυρίως από την Αυστραλία, ειδικά αν οι βροχοπτώσεις πλήξουν τις σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ίσως θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμφόρησης στους λιμένες της χώρας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση των δια θαλάσσης εξαγωγών από την Ωκεανία.
Η Drewry αναμένει βελτίωση των ναύλων στα δρομολόγια σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία για την Κίνα και από την Αυστραλία για την Κίνα, ειδικά για Capesize πλοία. Ωστόσο η “επιστροφή” στην ενεργό δράση αρκετών παροπλισμένων πλοίων θα μπορούσε να διαταράξει την αναμενόμενη βελτίωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.