ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις ικανές να συρρικνώσουν την οικονομική ανάπτυξη

ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις ικανές να συρρικνώσουν την οικονομική ανάπτυξη

61
ΔΝΤ: Οι εμπορικές εντάσεις ικανές να συρρικνώσουν την οικονομική ανάπτυξη

Τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξέδωσε την Δευτέρα 16 Ιουλίου το ΔΝΤ μέσα από την έκθεσή του «World Economic Outlook».

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος αλλά και του χρόνου θα παραμείνει σε σχετικά σταθερά επίπεδα, ωστόσο προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων σε διεθνές επίπεδο θα ήταν δυνατό να «εκτροχιάσει» την οικονομική ανάκαμψη.

Οι συνεχείς εμπορικές κυρώσεις επιδρούν αρνητικά στις τιμές των assets και στις επενδύσεις ενώ εάν οι εν λόγω πολιτικές γύρω από το διεθνές εμπόριο εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, τότε η οικονομική δραστηριότητα θα παρουσιάσει απώλειες της τάξης των $500 δις ετησίως, επισημαίνει το ΔΝΤ. Παράλληλα το Ταμείο στην έκθεσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ για τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $200 δις, καθώς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα «γευτούν» τις επιπτώσεις μίας διεθνούς οικονομικής επιδείνωσης.

Αναφέρεται επιπρόσθετα ότι η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου, είναι ικανές να περιορίσουν τον αντίκτυπο τέτοιων πολιτικών.

Να τονιστεί ότι στην ανανεωμένη έκθεση του ΔΝΤ εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,9% τόσο το 2018 και όσο και το 2019. Όσον αφορά την πορεία των αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου το Ταμείο «βλέπει» αύξηση της τάξης 2,4% για το 2018 και 2,2% για το 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.