Αναστολή επενδύσεων στο Ιράν ελέω αμερικανικών κυρώσεων

Αναστολή επενδύσεων στο Ιράν ελέω αμερικανικών κυρώσεων

55
Αναστολή επενδύσεων στο Ιράν ελέω αμερικανικών κυρώσεων

Την αναστολή των επενδυτικών σχεδίων της σε διυλιστήρια στο Ιράν ανακοίνωσε κορεατική εταιρεία λόγω του απροσδόκητα αυξημένου κόστους εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η κορεατική κατασκευαστική εταιρεία Daelim Industrial Co. συνήψε τον Μάρτιο του 2017 συμφωνία με την ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία Esfahan Oil Refining Company για την κατασκευή έργων επέκτασης και βελτίωσης σε διυλιστήριο στο Ισφαχάν του Ιράν, 400 χλμ. νότια της Τεχεράνης, με το συνολικό ποσό της επένδυσης να έφτανε τα 2 δις δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κορεατικής εταιρείας «(η συμφωνία) ακυρώνεται εξαιτίας του αυξημένου κόστους που προέκυψε από εξωτερικές συνθήκες που επιδείνωσαν το επενδυτικό πλάνο, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν». Η εταιρεία είχε ήδη προβεί σε συμφωνία με χρηματοδοτικούς και τραπεζικούς οργανισμούς τόσο στην Νότια Κορέα όσο και διεθνώς, για την υλοποίηση της επένδυσης. Όμως, η πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ οδήγησε τις εταιρείες χρηματοδότησης σε αναδίπλωση.

Στο ίδιο κλίμα, μια αντίστοιχη συμφωνία Νότιας Κορέας-Ιράν τίθεται υπό επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με την κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου, συνολικής αξίας 3,6 δις δολαρίων μεταξύ της κορεατικής Hyundai Engineering και της ιρανικής Ahdaf Investment Company.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.